Roos Meerman: Aera Fabrica

Roos Meerman is product ontwerper en kwam in 2014 de MakerPoint winkel in Arnhem binnen voor hulp bij haar afstudeerproject aan de Artez hogeschool voor de kunsten. Hier is haar MakerStory.

Ontwerpen begint bij mij met allerlei materiaalproeven: dippen, verwarmen, versmelten, uitrekken, breken of bevriezen van een materiaal. Hierbij probeer ik de karakteristieken en de eigen neiging van het materiaal te transformeren en een bepaalde vorm uit te lokken. Door te spelen met het materiaal zoek ik naar grenzen en interessante karaktereigenschappen. Mijn doel is om het materiaal te controleren, maar op zo’n manier dat het materiaal bewegingsvrijheid behoudt zodat het eindresultaat altijd uniek is.

Aera Fabrica - Roos Meerman

Aera Fabrica – Roos Meerman

Aera Fabrica

Met het project Aera Fabrica heb ik een techniek ontwikkeld die een combinatie is van blow moulding, glasblazen en 3D-printen. Door gebruik te maken van de 3D-print techniek, is het mogelijk om vrijwel alle vormen te printen en daarnaast ook vormen die verborgen liggen in andere vormen. Hierdoor kunnen er hele complexe structuren ontstaan. Vanuit een experiment van het uitrekken van 3D-geprinte vormen, ben ik uiteindelijk de plastic vorm gaan zien als een ballon die je op zou kunnen blazen. Omdat plastic snel van hoedanigheid kan veranderen, is het mogelijk om de vorm flexibel te maken door het plastic bij een bepaalde temperatuur te verwarmen, vervolgens te vervormen en te laten afkoelen totdat je de vorm weer fixeert. 

Aera Fabrica_6

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *